Search Generative Experience (SGE)

De toekomst van zoeken: Google’s AI Overviews

De grootste verandering in de zoekmachine in 25 jaar

De ontwikkelingen rondom AI volgen elkaar snel op en hebben een grote impact binnen het digitale landschap. Als full service digital agency volgen we deze ontwikkelingen natuurlijk op de voet. Zo ook de meest recente ontwikkeling bij Google: Search Generative Experience (SGE) genaamd ‘Ai Overviews’. Volgens Google “De grootste verandering in de zoekmachine in 25 jaar”. Deze verandering kan grote gevolgen hebben voor zowel zoekmachine optimalisatie (SEO) als zoekmachine adverteren (SEA). In deze blog leggen we uit wat SGE precies is, hoe wij als digital agency deze ontwikkeling bekijken en hoe we onze klanten helpen om hierop in te spelen.

Wat is Search Generative Experience (SGE)?

SGE, oftewel Search Generative Experience, is een nieuwe zoekfunctie die AI gebruikt om gebruikers betere zoekresultaten te geven. In plaats van alleen links naar webpagina’s te laten zien, maakt SGE samengestelde antwoorden door informatie uit verschillende bronnen te combineren. Met deze mix van AI, machine learning en de traditionele taalverwerking, gaat Google de strijd aan met de opmars van taalmodellen zoals ChatGPT, die steeds vaker gebruikt worden als zoekmachine. Google kan met AI Overviews namelijk meer complexe vragen begrijpen, waardoor steeds langere en gedetailleerde zoekopdrachten juist gaan leiden tot specifiekere en betere zoekresultaten.

 

De belangrijkste takeaways (TL:DR):

 1. Er zijn drie manieren hoe Google Search Generative Experience (SGE) gaat gebruiken voor een betere zoekervaring:
  • AI Snapshots: korte antwoorden te geven op zeer specifieke vragen.
  • Conversatiemodus: een gesprek waar vervolgvragen beantwoord worden, terwijl de context van de zoekopdracht meegenomen wordt.
  • Shopping: begrijpt specifieke producteisen en doorzoekt de 38 miljoen producten in Google’s Shopping Graph.
 2. Google stelt de AI Overviews samen op basis van 88% HTML-inhoud. Met andere woorden: 88% van het AI zoekresultaat komt voort uit informatie uit harde website-tekst.
 3. SGE lijkt tot nu toe vooral een grote impact te hebben op de e-commerce en B2B-technologie branches.
  • E-commerce: 49% van de zoekopdrachten wordt beïnvloed door SGE.
  • B2B-technologie: 48% van de zoekopdrachten wordt beïnvloed door SGE.
 4. Wanneer een SGE-box (AI Overview) wordt gegenereerd en uitgevouwen, daalt het hoogst rankende organische resultaat gemiddeld met meer dan 1.200 pixels, wat ongeveer driekwart van het scherm is. Hierdoor neemt de zichtbaarheid van de nummer één SEO positie natuurlijk aanzienlijk af.
 5. 62% van de links die voorkomen in de gegenereerde AI Overview komt van domeinen buiten de top 10 organische resultaten. Dit zijn vaak pagina’s die niet zozeer antwoord geven op het grotere geheel, maar juist wel relevantie informatie delen over een specifiek onderdeel. Google gebruikt deze specifieke informatie om zelf een compleet antwoord te kunnen bieden.
 6. Websites die momenteel de top posities bezetten, kunnen een aanzienlijke daling in verkeer en klikfrequenties ervaren. Dit komt doordat SGE-resultaten de hele eerste pagina innemen.
 7. Het is belangrijk om te blijven focussen op de kernfactoren van E-E-A-T en kwalitatieve inhoud. Dat is de beste manier om het verlies aan verkeer te weerstaan.
 8. De volledige uitrol van SGE wordt eind 2024 in Nederland verwacht.

 

Check de veelgestelde vragen

Heb je specifieke vragen over SGE of AI Overviews? Wij hebben de meest voorkomende vragen in onderstaande categorieën voor je beantwoord:

 1. Algemene informatie en impact
 2. SEO en content strategie
 3. Technische aanpassingen
 4. Analytics en monitoring
 5. Advertenties en betaalde zoekcampagnes
 6. Concurrentieanalyse
 7. Gebruikerservaring en conversie

“De exacte impact op de organische/advertising zoekresultaten kunnen we uiteraard nog niet weten. Wel willen we hierin voorop lopen en blijven testen. Niet afwachten, maar aan de slag gaan.”

Martin Douw

AI snapshot

Het onderstaande snapshot is gegenereerd om korte antwoorden te geven op heel specifieke vragen, zoals bijvoorbeeld: “wat is het beste restaurant voor een gezin met een pindakaas allergie in de buurt van het museumplein zonder lange wachttijden.”

SGE is niet uitsluitend bedoeld om je vraag te beantwoorden en je daarna weg te sturen. Google blijft zich richten op het sturen van verkeer naar websites. Zo plaatsen ze drie opvallende links met miniaturen naast elk snapshot om de aandacht te trekken.

SGE zal soms geen snapshot aanbieden, bijvoorbeeld als er onvoldoende informatie is of bij gevoelige vragen over financiën of gezondheid.

Friday SGE AI snapshot

Conversatiemodus

Google zoekopdrachten stoppen niet altijd na de eerste vraag. De conversatiemodus van SGE is ontworpen om vervolgvragen te beantwoorden, terwijl de context van je zoekopdracht behouden blijft. Je kunt deze modus activeren door te tikken op “stel een vervolgvraag” of een van de voorgestelde vervolg zoekopdrachten onder het snapshot.

Tijdens een demonstratie op Google I/O was te zien hoe SGE de context van eerdere zoekopdrachten onthoudt. Na het zoeken naar “waarom zingen walvissen graag,” werd doorgezocht met “pluizige walvissen voor kinderen onder €40.” SGE begreep de context en toonde hyperlinks naar winkels die walvis knuffels verkochten.

 

 

Shopping

SGE gaat onze manier van zoeken veranderen. Denk aan online shoppen of het vinden van lokale bedrijven. Stel je voor dat je een fiets nodig hebt voor je vijf kilometer lange, heuvelachtige rit naar je werk. SGE snapt deze eisen en doorzoekt de 38 miljoen producten in Google’s Shopping Graph.

Het resultaat is een handige samenvatting van wat je moet overwegen voor je nieuwe fiets. Als je je zoekopdracht verder verfijnd, laat SGE mogelijke producten zien met AI-gegenereerde beschrijvingen, prijzen, reviews en afbeeldingen.

Voor winkeliers en adverteerders benadrukt Google het belang van Performance Max en shoppingfeeds in deze nieuwe zoekervaring. Een goede voorbereiding vereist dat we rekening houden met de meer visuele zoekopdrachten, bijvoorbeeld door beeldextensies toe te voegen aan de advertenties.

Friday SGE Conversatie Shopping

Wat is de impact van SGE op SEO?

De impact van SGE op zoekresultaten en organisch verkeer is behoorlijk groot. Vooral in de e-commerce en B2B-technologie sectoren, waar gemiddeld 49% van de zoekopdrachten door SGE worden beïnvloed. Als een SGE-box wordt uitgevouwen, zakt het top organische resultaat gemiddeld met meer dan 1.200 pixels, waardoor de zichtbaarheid van traditionele zoekresultaten flink afneemt.

Daarnaast komt 62% van de links in SGE van domeinen buiten de top 10 organische resultaten. Dit betekent dat websites die nu hoog in de zoekresultaten staan, minder verkeer kunnen krijgen omdat SGE-resultaten een groot deel van de eerste pagina innemen. Zelfs een website die op de eerste plek staat in de organische zoekresultaten, kan naar de tweede pagina worden geduwd door de prominente plaatsing van SGE-resultaten.

Wat is de impact van SGE op SEA?

De impact van Google’s Search Generative Experience (SGE) op Search Engine Advertising (SEA) is aanzienlijk. SGE verandert de manier waarop zoekresultaten worden gepresenteerd door directe antwoorden op zoekopdrachten te geven binnen de zoekresultaten zelf, zonder dat gebruikers hoeven door te klikken naar externe websites. Dit kan leiden tot een afname in websiteverkeer, wat op zijn beurt invloed heeft op de effectiviteit van SEA-campagnes.

Google zal wel advertenties blijven tonen rondom de SGE resultaten. Wel moeten we als adverteerders de strategieën aanpassen omdat advertentieplaatsingen verschuiven naar zowel boven als onder de SGE-resultaten, wat de zichtbaarheid en het klikgedrag beïnvloedt.

Daarnaast wordt verwacht dat traditionele metrics zoals click-through rates (CTR) minder belangrijk worden, met een grotere focus op metrics zoals kosten per actie (CPA) en return on ad spend (ROAS). Bovendien zal de nadruk op specifieke zoekwoorden afnemen, en komt er meer focus op goed geoptimaliseerde websites en conversietracking, aangezien Google’s algoritmes een grotere rol spelen in targeting en creativiteit.

Kortom, SGE vraagt om een nieuwe benadering van advertentiecreatie en concurrentieonderzoek.

Veelgestelde vragen over Search Generative Experience & AI Overviews

Heb je vragen over SGE of AI Overviews? Lees hieronder de meest gestelde vragen over:

 1. Algemene informatie en impact
 2. SEO en content strategie
 3. Technische aanpassingen
 4. Analytics en monitoring
 5. Advertenties en betaalde zoekcampagnes
 6. Concurrentieanalyse
 7. Gebruikerservaring en conversie

Algemene informatie en impact

Wat is Search Generative Experience precies en hoe verschilt het van de traditionele zoekmethoden van Google?

SGE is Google’s nieuwe benadering waarbij zoekresultaten worden gegenereerd met behulp van AI om meer contextuele en uitgebreide antwoorden te bieden. In plaats van alleen trefwoorden te gebruiken, bouwt SGE zijn respons voornamelijk op HTML-inhoud en kan het tekstfragmenten uit verschillende bronnen vinden.

Welke veranderingen brengt SGE met zich mee voor de manier waarop zoekresultaten worden weergegeven en gestructureerd?

SGE introduceert meer dynamische en contextuele zoekresultaten, waarbij antwoorden worden gegenereerd op basis van de inhoud van webpagina’s en niet alleen op trefwoorden. Dit betekent dat de resultaten meer geïntegreerde en gedetailleerde informatie kunnen bieden, en dat de zichtbaarheid van organische resultaten aanzienlijk kan afnemen wanneer een SGE-box wordt uitgevouwen, met een daling van meer dan 1.200 pixels voor het top organische resultaat.

SEO en content strategie

Hoe zal SGE de huidige SEO-strategieën beïnvloeden? Zijn er specifieke optimalisaties die we moeten doorvoeren?

SGE vereist een verschuiving naar meer contextuele en kwalitatief hoogwaardige content. Het is belangrijk om inhoud te creëren die diepgaande antwoorden biedt en goed gestructureerd is met duidelijke koppen en subkoppen, schrijven volgens E-E-A-T principe is dus een must. Focus minder op keyword rankings en meer op holistische organische SERP zichtbaarheid, aangezien 62% van de SGE-links komt van domeinen buiten de top 10 organische resultaten.

Hoe kunnen we onze content aanpassen om beter te ranken binnen SGE-resultaten?

Focus op het bieden van uitgebreide, informatieve content die specifieke vragen van gebruikers beantwoordt (E-E-A-T). Gebruik duidelijke en logische structuren en zorg voor relevante en goed geplaatste zoekwoorden. Verrijk de inhoud met afbeeldingen, video’s en multimedia-elementen om de aandacht van zowel gebruikers als het SGE-algoritme te trekken.

Zijn er nieuwe soorten content of formats die we moeten overwegen om beter zichtbaar te zijn in de SGE-resultaten?

Content zoals uitgebreide gidsen, FAQ’s en inhoud die direct antwoord geeft op gebruikersvragen zal beter presteren. Het gebruik van Structured Data kan ook helpen. Expert quotes, interviews en betrouwbare bronnen verhogen de kans op opname in SGE-resultaten.

Technische aanpassingen

Zijn er technische aanpassingen nodig op onze website om beter te presteren onder SGE?

Ja, het is cruciaal om ervoor te zorgen dat je website goed geoptimaliseerd is voor snelheid en toegankelijkheid. Het gebruik van structured data is hierin essentieel. Zorg ervoor dat de hoofdinhoud direct in de HTML is opgenomen om het crawlen en renderen door Google te bevorderen.

Is mijn website geoptimaliseerd voor SGE?

We zoeken graag voor je uit of jouw website technisch goed staat om aanspraak te maken op een vermelding in de SGE snippet. Neem contact met ons op voor een SGE site audit.

Analytics en monitoring

 

Hoe kunnen we het effect van SGE op ons websiteverkeer en onze rankings meten en analyseren?

Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om veranderingen in verkeer en rankings te monitoren. Let tevens op nieuwe metrics die specifiek gerelateerd zijn aan SGE-resultaten. Volg daarnaast de dekking van Google SGE in de handmatig gegenereerde zoekopdrachten om te zien hoe deze veranderen.

Zijn er nieuwe metrics of tools die we moeten gebruiken om de prestaties van onze content in SGE te monitoren?

Houd de updates van Google in de gaten voor nieuwe tools en metrics die specifiek zijn ontworpen voor het monitoren van SGE-prestaties. Overweeg tools zoals ZipTie en WWJD voor analyse van JS-afhankelijke inhoud en andere technische elementen.

Advertenties en betaalde zoekcampagnes

 

Wat is de invloed van SGE op betaalde zoekcampagnes en hoe moeten we onze strategieën hiervoor aanpassen?

SGE kan invloed hebben op de zichtbaarheid van advertenties. Het is belangrijk om uw betaalde zoekstrategieën te herzien en aan te passen aan de nieuwe manier waarop zoekresultaten worden gepresenteerd. Dit kan betekenen dat je meer nadruk legt op merkuitstraling en minder op specifieke zoekwoordposities.

Zijn er nieuwe advertentieformaten of targetingopties die we moeten verkennen binnen de context van SGE?

Ja, Google zal waarschijnlijk nieuwe advertentieformaten en targetingopties introduceren die beter passen bij de contextuele en uitgebreide aard van SGE-resultaten.

Concurrentieanalyse

 

Hoe kunnen we bijhouden hoe onze concurrenten omgaan met SGE en welke strategieën zij gebruiken?

Gebruik tools zoals Semrush en Ahrefs om de strategieën van uw concurrenten te monitoren. Analyseer hun content en optimalisaties om te zien wat goed werkt. Let op hoe ze zich aanpassen aan de veranderingen in zoekresultaten door SGE.

Zijn er specifieke tools of methoden om de concurrentie in de gaten te houden binnen de context van SGE?

Naast de standaard SEO-tools, kan het nuttig zijn om AI-gebaseerde analyse tools te gebruiken die specifiek zijn ontworpen om de prestaties in een generatieve zoekomgeving te volgen. Monitor voortdurend hoe veranderingen in SGE de concurrentie beïnvloeden en pas uw strategieën aan om concurrerend te blijven.

Gebruikerservaring en conversie

 

Hoe zal SGE de gebruikerservaring op onze website beïnvloeden?

SGE kan leiden tot meer gerichte en relevante bezoekers op je website. Zorg ervoor dat de site gebruiksvriendelijk is en snel laadt om de beste gebruikerservaring te bieden. Optimaliseer daarnaast de content voor de contextuele zoekresultaten van SGE om gebruikers beter van dienst te zijn.

Moeten we aanpassingen doen aan onze conversie-optimalisatie strategieën in reactie op SGE?

Ja, optimaliseer je conversiepunten om te profiteren van de nieuwe verkeersstromen en zorg ervoor dat de content en landingspagina’s relevant zijn voor de meer contextuele zoekresultaten van SGE. Focus op het verbeteren van de gebruikerservaring om conversies te verhogen.

Future-proof marketing

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen? Volg ons op social media en laat Friday je inspireren.

Direct actie ondernemen op Search Generative Experience en AI Overviews? Neem dan contact op met Martin!

 

Martin Douw

 

Martin Douw
Head of Data & Marketing