Friday bij Friends of Search 2024

Met meer dan 600 bezoekers per jaar is ‘Friends of Search’ één van Europa’s grootste Search-conferenties. Hier komen professionals samen om de nieuwste inzichten en technieken op het gebied van SEO en SEA te ontdekken. Niek, Daan en Sander waren erbij en delen de nieuwste inzichten met je.

 

The impact of AI in SEO

Aleyda Solis wierp in haar presentatie een blik op wat ons te wachten staat in de wereld van kunstmatige intelligentie in zoekmachineoptimalisatie:

 1. Google’s omarming van AI-Content: Google omarmt AI-gegenereerde content, maar wel onder een voorwaarde: het moet van topkwaliteit zijn, origineel en waardevol voor de gebruiker. Aleyda wees op de impact van AI op SEO en content creatie, maar waarschuwde ook voor de dreiging van spam. De boodschap? Balans is de sleutel tot succes.
 2. Veranderingen in Google’s zoekmachine: Aleyda onthulde verrassende updates in Google’s zoekmachine, met een groter gebruik van links in Search Generative Experience (SGE) snapshots. Hierdoor wordt het schrijven van content die opvalt in de SGE steeds essentiëler voor succes in SEO.
 3. Search Intent en GPT in Sheets: Daarnaast deelde Aleyda een slimme truc om zoekintentie te analyseren met behulp van GPT in Google Sheets, waardoor het proces van content creatie en zoekwoordenonderzoek een stuk efficiënter wordt.
 4. Kwaliteitscontrole bij gebruik van AI: De boodschap was luid en duidelijk: bij het gebruik van AI is kwaliteitscontrole van het grootste belang. Aleyda benadrukte het belang van contentontwikkeling volgens het EEAT principe, waarbij expertise, autoriteit en betrouwbaarheid centraal staan. Want uiteindelijk draait het niet alleen om ranking, maar om échte waarde bieden aan gebruikers.
Presentatie in zaal tijdens het evenement Friend of Search 2024

Friends of Search 2024

Tracing Image SEO

Roxana Stingu nam ons mee in wereld van Image SEO:

 1. Image Sitemap: Roxana legde uit hoe je een ‘image sitemap’ maakt en waarom dit cruciaal is voor de ontdekbaarheid van je afbeeldingen door Google. Een essentiële stap voor een effectieve SEO-strategie.
 2. Googlebot-Image: Het bestaan van een speciale crawler voor afbeeldingen onderstreept het belang van het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO. Opmerkelijk is dat Google op dit moment nog geen AI gebruikt voor dit proces.
 3. Tekst rondom afbeeldingen: Roxana benadrukte hoe de tekst rondom afbeeldingen, zoals alt attributen en bestandsnamen, bijdraagt aan de manier waarop Google afbeeldingen interpreteert en rangschikt.
 4. AI en afbeeldingen: Als laatste onderstreepte Roxana de groeiende rol van AI in het rangschikken en interpreteren van afbeeldingen. Ze bracht ook naar voren dat veel generatieve AI-tools een eigen watermerk hebben en niet met elkaar communiceren, wat belangrijk is om in gedachten te houden bij het gebruik van dergelijke tools.
Presentatie tijdens Friend of Search 2024

Friends of Search 2024

Good site speed is not important, it’s necessary

Het belang van snelheid voor het verbeteren van financiële resultaten kan niet genoeg benadrukt worden, een inzicht dat tijdens het evenement opnieuw werd bevestigd. De presentatie benadrukte enkele cruciale punten:

 1. Optimalisatie van Afbeeldingen: AVIF wordt aanbevolen als het beste formaat voor afbeeldingen vanwege de optimale prestaties. Hoewel WEBP, PNG en JPG ook acceptabel zijn, scoort AVIF het best op het gebied van optimalisatie.
 2. Core Web Vitals: Hoewel de Core Web Vitals op zichzelf geen harde ranking-systemen zijn, dragen ze wel bij aan een betere gebruikerservaring. Het is daarom belangrijk om hier aandacht aan te besteden om de algehele prestaties van je website te verbeteren.
 3. Interaction to Next Paint (INP) en UX: INP kan helpen bij het voorkomen van frustraties zoals “rage clicks” en draagt bij aan een betere gebruikerservaring, hoewel het geen directe invloed heeft op de rangschikking in zoekmachines.

 

Future-proof marketing

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen? Volg ons op social media en laat Friday je inspireren.